
Rotterdamse politiek tekent 10-puntenplan FNV
Moed
Het was een drukte van belang. En niet alleen vanwege de muzikale omlijsting door popgroep Bots. Er zou immers een historische deal worden beklonken. Aanwezig waren honderd FNV-kaderleden en de vertegenwoordigers van zes belangrijke partijen: PvdA, SP, NIDA, GroenLinks, 50PLUS en DENK. Door hun handtekening onder het 10-puntenplan te zetten toonden ze grote politieke moed, aldus FNV-voorzitter Han Busker. Want het gaat om concrete afspraken. Afspraken die na de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart direct in beleid kunnen worden omgezet – op voorwaarde dat de uitslag gunstig is.
Voorbeelden
Wat voor afspraken dan? Een greep. Mensen die zorg nodig hebben moeten zorg krijgen. Wie in de zorg werkt, moet ook echt betaald krijgen volgens de cao. Huisvesting: de groei van Rotterdam moet duurzaam zijn. Sloop geen goede woningen en zet in op betaalbare huren. Wat betreft armoede willen we dat landelijk geld daadwerkelijk naar armoedebestrijding gaat, niet naar het algemene potje van de gemeente. Schaf gemeentelijke belastingen af voor mensen in de bijstand en verhoog het budget van de schuldhulpverlening. Tot slot: meer vaste banen voor jongeren. Zeker ook voor jongeren met een migratieachtergrond. Stimuleer de beheersing van de Nederlandse taal en schaf het minimumjeugdloon af.
Ga stemmen
Klinkt allemaal niet zo schokkend. Maar je moet er hemel en aarde voor bewegen en dat zijn we dus aan het doen. Jan Stam, regiocoördinator FNV: ‘Rotterdam is een dijk van een stad, waarin iedereen zich samen Rotterdammer moet kunnen voelen. Het 10-puntenplan verbindt mensen met elkaar. Als FNV komen we op voor goed werk en echte banen. Hebben we het over Feyenoord City, dan moeten de arbeidsvoorwaarden kloppen. Gaan we vergroenen, dan moet de gemeente de werknemers in de kolensector niet vergeten.’ En nu ligt de bal bij de kiezer. Ons dringende advies: Ga stemmen. Kies sociaal. Maak het vakje rood van een partij die zich met de FNV inzet voor meer solidariteit. Belangrijk. Voor de stad. Voor jou.
FNV en de gemeenteraadsverkiezingen in 010
De FNV staat voor goede arbeidsvoorwaarden en werkgelegenheid. Ook staan we voor een betrokken sociale maatschappij. Deze doelstellingen komen samen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen.
We hebben een 10-puntenplan voor Rotterdam geschreven. In dit plan staan concrete eisen op het gebied van werkgelegenheid, zorg, armoedebeleid, jongeren, ouderen enz. Je vindt een samenvatting van het plan hier
Rotterdam. Trots, vooruitstrevend, werelds. Stad waar iedereen zichzelf kan zijn en iedereen zich mag organiseren, ongeacht geslacht, afkomst, geloof of seksuele oriëntatie. Stad waar we solidair zijn met elkaar. Niemand in de kou laten staan. Samenwerken aan echte banen. De FNV gelooft in zo’n Rotterdam. Laten we met z’n allen de schouders eronder zetten. En zorgen dat deze tien punten werkelijkheid worden.
Haven & Industrie.
Veel mensen in de haven dreigen hun werk en inkomen te verliezen. Dit komt bijvoorbeeld door de overgang naar schone energie. De gemeente en de staat moeten dat verlies opvangen met een fonds. Als er nieuwe gronden voor de industrie en de havens ontwikkeld worden, dan dient daar ook werkgelegenheidsdoelstelling aan gekoppeld te worden..
Zorg
Mensen die zorg nodig hebben moeten zorg krijgen. Als er door aanbesteding een andere zorgverlener komt, dan voert de gemeente actief regie om de koppels zorgverlener en cliënt zo goed als mogelijk in stand te houden. Ook dient de gemeente via de aanbestedingen te regelen dat de werkenden in de zorg betaald krijgen volgens de CAO.
Feyenoord City
Het project Feyenoord City moet vakbondsproof worden. Dat betekent dat de vakbond onbeperkt toegang heeft tot de bouwplaats. Dat alle mensen die er werken onder de cao vallen. En dat minstens driekwart van de arbeidskrachten een vast contract heeft. De gemeente stelt deze eisen in de aanbesteding.
Participatie
Werk moet lonen met een echt salaris en een arbeidsovereenkomst. Het is dan ook afgelopen met al die trajecten waarbij uitkeringsgerechtigden worden gedwongen om te werken zonder loon. Zet in plaats daarvan in op meer garantiebanen en meer beschut werk – uiteraard wel in het kader van een degelijke cao.
Huisvesting
Rotterdam groeit. Wat ons betreft gebeurt dat op een duurzame manier. Slopen: ga er terughoudend mee om. Op zich goede woningen kunnen blijven staan. Bouwen: doe het energieneutraal. Huren: niet alleen de sociale sector moet betaalbaar blijven. Er moeten ook afspraken worden gemaakt over middeninkomens.
Armoede
Landelijk geld tegen armoede moet naar armoedebestrijding. Niet naar de algemene middelen van de gemeente. Verder willen we de gemeentelijke belastingen afschaffen voor mensen in de bijstand. De maand wachttijd bij de aanvraag van een uitkering verdwijnt. En het budget voor schuldhulpverlening gaat omhoog.
Werken bij de gemeente
Wie voor de gemeente werkt moet meer zekerheid krijgen. Bij regulier werk krijg je een aanstelling voor onbepaalde tijd – na maximaal één jaarcontract. Voor uitzendwerk en andere onzekere contracten geldt: alleen bij ‘piek en ziek’. En payrolling wordt in de ban gedaan. De gemeente is en blijft de werkgever.
Aanbestedingen
Bij aanbestedingen kijkt de gemeente niet alleen naar prijs maar vooral naar kwaliteit. Verder is het belangrijk dat vakbonden en gebruikersorganisaties kunnen meepraten over het bestek. In zo’n bestek moeten afspraken staan over werkdruk, materieel, arbeidsomstandigheden en de juiste toepassing van de cao.
Jongeren
We willen meer vaste banen voor jongeren. Zeker ook voor jongeren met een migratieachtergrond. Hoe? Met beter beleid rond scholing. Begeleiding. Netwerken openstellen. Racisme bestrijden. Daarnaast moet de beheersing van de Nederlandse taal worden bevorderd. Ook nemen we afscheid van het minimumjeugdloon.
Senioren
Ouderen moeten zo lang mogelijk zelfstandig thuis kunnen wonen. Dat vraagt om voldoende passende en betaalbare woningen. Om voldoende hulp en hulpmiddelen. Ook willen we meer activiteiten vóór zingeving en tegen eenzaamheid. Tot slot: mantelzorgers zijn geen professionals, wees er dus zuinig op!
We hebben de 10 punten voorgelegd aan de politieke partijen die Rotterdam willen besturen. Een aantal politieke partijen onderschrijven onze plannen. Dat zijn nu GroenLinks, SP, PvdA, Nida en Denk. We steunen deze partijen dan ook tijdens de komende gemeenteraadsverkiezingen.
We roepen alle kiesgerechtigde Rotterdammers op te gaan stemmen. Maak samen met ons Rotterdam tot een sociale stad. Waar goed gewerkt en geleefd wordt. Waar mensen ook voor elkaar opkomen. Waar mensen ondersteund worden, die dat nodig hebben.
De FNV in Rotterdam laat de politiek niet meer los. We hebben afspraken met politieke partijen gemaakt en zullen ook controleren dat die afspraken nagekomen worden. Dus ook na 21 maart zitten we er boven op!
Een voorbeeld: de politiek wil dat we ook in Rotterdam groen worden, geen kolen meer. Dat vindt de FNV ook, kijk maar.