11 Juli 2023
Energietoeslag en Prijsplafond

Op dinsdag 11 juni was er weer eens een ouderwets vakbondscafé in de Rustburcht op Rotterdam Zuid. Door Corona was deze locatie al een paar jaar niet meer gebruikt voor onze themabijeenkomsten.

Zo’n 35 mensen lieten zich door Maureen van de Pligt  van de sector Uitkeringsgerechtigden uitleggen hoe je in aanmerking kunt komen voor de gemeentelijke energietoeslag om niet in energiearmoede te geraken.

Ook het door de overheid ingestelde prijsplafond op energie voor huishoudens en andere kleinverbruikers moet de energiekosten binnen de perken houden. Het energieplafond betekent dat huishoudens  tot een bepaald verbruik niet meer betalen dan een maximale prijs voor gas, stroom en stadsverwarming. Iedere gemeente kent helaas wel weer zijn eigen inkomens limieten en berekeningen wat het lastig maakt om te bepalen of je er voor in aanmerking komt. Maureen moest de berekening aan de hand van voorbeelden meermalen herhalen om het muntje te laten vallen. Het blijft ingewikkelde materie.

En de maatregelen zijn te weinig gericht. Het geld komt ook terecht bij mensen die het helemaal niet nodig hebben en is vaak veel te weinig voor mensen met een laag inkomen. Maar nog belangrijker is de vraag hoe lang de overheid nog door blijft gaan met dergelijke ondersteuningsmaatregelen. 

Wat als eind dit jaar alle toeslagen verdwijnen en alle plafonds instorten?  Daarover ging de discussie na de pauze.

De bereidheid van de aanwezigen om daar tegen in verweer te komen was groot.  En daar krijgen ze alle kans voor in oktober. Van 16 tot 23 oktober 2023 worden er in het hele land door de FNV acties en activiteiten georganiseerd in het kader van de armoedeweek.

DOE ALLEN MEE!