Power Point Arbeidsmigranten ( klik hier om te openen)

Themabijeenkomst ‘Arbeidsmigranten’

in het Verhalenhuis Belvédère Rotterdam 
“Van praten over naar samen doen”

Op dinsdag18 juni 2024 van 18:00 - 22:00 uur in Verhalenhuis Belvédère, Katendrecht

Arbeidsmigranten spelen een cruciale rol in sectoren zoals landbouw, tuinbouw, bouw, logistiek en zorg, maar worden vaak geconfronteerd met uitbuiting en slechte leefomstandigheden. We bespraken op deze avond wat er nodig is voor beter beleid en hoe iedereen kan bijdragen aan het verbeteren van de positie van arbeidsmigranten.

Naast Petra Bolster, dagelijks bestuurder van FNV, waren er vertegenwoordigers van verschillende sectoren aanwezig, waaronder lokale overheden, maatschappelijke organisaties en betrokken burgers. Margot Kranenbrug, algemeen bestuurder FNV,  was dagvoorzitter. Pritha Belle en Mariola Michno, consulenten Agrarisch groen, deelden hun ervaringen uit het veld. Erik Pentenga, FNV Bestuurder Flex en Naleving, deelde zijn bevindingen en adviezen met de aanwezigen.

De bijeenkomst begon met een gezamenlijke maaltijd om 18:00 uur. Het programma startte om 19:30 uur met een presentatie van Petra Bolster, die de FNV-invalshoek weer gaf. Erik Pentenga beantwoordde vragen uit het publiek. Vervolgens werd het actieprogramma van de gemeente Rotterdam, ‘meer grip op arbeidsmigratie’ toegelicht. Helaas kon er niemand van de gemeente aanwezig zijn in verband met een werkbezoek aan Polen. Het programma werd vervolgd met dialoogtafels over mogelijke verbeteringen in het beleid en wat je zelf hierin kan doen. Hierbij kwamen de volgende ideeën naar voren:

Algemeen

  1. Het opzetten van gecontroleerde huisvestingsprojecten speciaal voor arbeidsmigranten om erbarmelijke leefomstandigheden te voorkomen.
  2. Gemeentelijke subsidies voor bedrijven die goede huisvesting bieden aan hun arbeidsmigranten.
  3. Contracten in eigen taal - zorg ervoor dat arbeidsmigranten contracten in hun moedertaal ontvangen om misverstanden te voorkomen.
  4. Bed en brood apart - zorg dat bed (slaapgelegenheid) en brood (salaris) gescheiden zijn, zodat als de baan ophoudt de arbeidsmigrant niet op straat staat.
  5. Leegstand voor arbeidsmigranten - benut leegstaande panden om arbeidsmigranten fatsoenlijke huisvesting te bieden.

Opmerking: Er is een dringende behoefte aan betere regelgeving en controle op de huidige huisvestingssituaties.

 

Arbeidsomstandigheden

  1. Strengere controle en handhaving van arbeidsomstandigheden bij bedrijven die arbeidsmigranten in dienst hebben.
  2. Oprichting van een anoniem meldpunt voor arbeidsmigranten om misstanden te rapporteren zonder angst voor represailles.
  3. Menging van diensten - zorg voor een geïntegreerde aanpak waarbij verschillende diensten samenwerken om arbeidsmigranten te ondersteunen.

Opmerking: Er werd benadrukt dat veel arbeidsmigranten niet op de hoogte zijn van hun rechten in Nederland.


Gemeenschapsintegratie

  1. Lokale initiatieven om arbeidsmigranten te integreren in de gemeenschap, zoals taalcursussen en sociale activiteiten.
  2. Samenwerking tussen gemeentes, bedrijven en maatschappelijke organisaties om integratieprogramma's te ontwikkelen.

Opmerking: Sociale integratie draagt bij aan het welzijn en de productiviteit van arbeidsmigranten.

Wat kan je zelf doen

  1. Leer de taal - vrijwilligers kunnen taallessen organiseren voor arbeidsmigranten.
  2. Altijd melden - zorg ervoor dat misstanden altijd gemeld worden bij de juiste instanties.
  3. Deel een idee - stimuleer het delen van ideeën en oplossingen binnen de gemeenschap.
  4. Maak elkaar bewust van organisaties - informeer arbeidsmigranten over bestaande organisaties die hen kunnen ondersteunen.
  5. Folders bij supermarkten - verspreid informatiefolders bij supermarkten en andere plekken waar arbeidsmigranten vaak komen.

Wat kan FNV doen

  1. Vormen van lidmaatschap voor arbeidsmigranten - creëer speciale lidmaatschapsvormen die beter aansluiten bij de behoeften van arbeidsmigranten.
  2. Informatiecampagnes - voer gerichte campagnes om arbeidsmigranten te informeren over hun rechten en de ondersteuning die de FNV kan bieden.
  3. Juridische ondersteuning - bied toegankelijke juridische ondersteuning aan arbeidsmigranten die geconfronteerd worden met misstanden.
  4. Samenwerking met andere organisaties - werk samen met andere vakbonden en non-profitorganisaties om een breder netwerk van steun voor arbeidsmigranten op te bouwen.
  5. Regelmatige controles en audits - voer regelmatige controles uit bij bedrijven die arbeidsmigranten in dienst hebben om ervoor te zorgen dat zij de wet- en regelgeving naleven.

 

 

Wat kan de Gemeente doen

  1. Goede afspraken en handhaving - zorg voor duidelijke afspraken en strikte handhaving van wet- en regelgeving met betrekking tot arbeidsmigranten.
  2. Wijkagent - zorg voor de aanwezigheid van wijkagenten die specifiek gericht zijn op het welzijn van arbeidsmigranten.
  3. Woonbeleid - richt het woonbeleid ook op de doelgroep arbeidsmigranten en zorg voor voldoende betaalbare huisvesting.
  4. Post – of woonadres: zorg dat arbeidsmigranten zich inschrijven in de basisadministratie, zodat ze gebruik kunnen maken van voorzieningen en ondersteuning.

Tenslotte werd de oproep gedaan om met deze ideeën aan de slag de gaan. Daar moesten de aanwezigen nog even over nadenken. Aanmelden hiervoor kan via het emailadres: lokaalrkrotterdam@fnv.nl ovv arbeidsmigranten.