Impressie Themabijeenkomst Artificiële Intelligentie (AI) 10 december 2024
Verslagje avond over AI in het vakbondshuis in Rotterdam.
Door: Afrim BestenOp 10 december werd er door FNV Lokaal Rotterdam-Rijnmond een themabijeenkomst “Artificiële Intelligentie” gehouden in het vakbondshuis aan de Pegasusweg in Rotterdam-Noord.
Als eerste spreker was er van de Speakers Academy Ferry Hoes geregeld, die eigenlijk een heel gebalanceerd verhaal vertelde over dat hij vroeger een robot achtige baan in de scheepvaartartikelen sales had, en dat ze toen ipv zijn werkzaamheden, ze de sales gesprekken met klanten gingen automatiseren via AI. Toen heeft hij na 3 maanden zijn baan daar op gezegd.
Hij had in het verleden ook de ervaring dat hij bij een bepaalde verzekeraar heel prettig door een klantenservice medewerkster aan de telefoon werd geholpen, en dat deze functie toen ook weggeautomatiseerd werd met een chatbot op de webpagina, die hij vroeg of hij doorverbonden kon worden met een klantenservicemedewerkster en deze toen aan de chatbot vroeg wat hij moest doen, en deze zei toen dat hij een claim kon indienen waarna hij na 3 maanden te horen zou krijgen of deze claim toegekend zou worden, of niet. Dus, was hij eigenlijk door die vermaledijde chatbot nog geen meter opgeschoten, en met een kluitje het riet ingestuurd.
Dus, zijn conclusie was dat AI wel goed ingezet kon worden, maar dat dit vaak nog niet goed genoeg gebeurde, waardoor er veel klantverlies was, omdat mensen gewoon niet door een chatbot geholpen willen worden. Daarnaast durfde hij op die locatie wel te vertellen dat hij Feyenoord fan was, wat relevant was voor zijn verhaal met de verzekeraar. (Haha)
Omdat hij zo’n afgewogen verhaal had over AI waren er veel mensen die hem een vraag wilden stellen, zo had Kenneth van de FNV een vraag gesteld of de automatisering in de haven wel terecht was, als mensen daardoor hun banen verloren.
Jasmine van de FNV had hem gevraagd, hoe ze nadat ze Chat GPT had getraind om precies zoals haar te reageren, hoe ze toch kon voorkomen dat deze privacygevoelige informatie van haar te weten kon komen. Ferry vond haar vraag erg goed, en zei dat je eigenlijk alleen maar algemeen bekende informatie met een chatbot moet delen, en zeker geen privacy-gevoelige informatie.
Zelf had ik Ferry achteraf terzijde genomen en verteld dat ik een toekomst voor mij zag zoals in de film Her, met de acteur Joaquin Phoenix, die verliefd wordt op een chatbot met de stem van Scarlett Johansson. Waarna een heel mooie romance ontstond tussen deze chatbot genaamd Samantha en de hoofdpersoon, maar aan het eind bleek het toch allemaal ingewikkelder te liggen dan het leek. (Zul je net zien met AI, dat het allemaal veel gecompliceerder blijkt te zijn dan het je eerst voorgespiegeld werd)
Ik hoopte ook dat bedrijven hun werknemers met voice-controlled AI zouden gaan aansturen, waarbij je ’s ochtends via je telefoon verteld wordt waar je die dag op welk tijdstip precies fysiek moet zijn, je daar verslag van doet via dezelfde telefoon, en de AI op basis daarvan conclusies trekt, die hij dan niet eens met je hoeft te delen, omdat je dan toch eigenlijk maar simpel werk moet verrichten. (Want de AI kan zelf niet fysiek naar een locatie gaan)(Nieuwe functie in de gig-economie)
Na Ferry kwam Gerben van der Meulen van het FNV Ledenparlement aan het woord. Hij zei dat hij 10 jaar hersenonderzoek had gedaan, en dat de hersenen eigenlijk een grote rekenmachine waren. Vandaar dat hij zijn onderzoek in de hersenwerking nu goed kon toepassen op de AI-industrie. Hij waarschuwde dat taalmodellen (net zoals Ferry had gedaan) op een goede manier en een slechte manier konden worden ingezet. Volgens hem was op een goede manier inzetten, op zo’n manier inzetten, dat mensen met een vlekje geholpen werden om hun beperkingen te overkomen, wat eigenlijk ook vereist wordt door de huidige EU AI Act, en waardoor Amerikaanse AI-bedrijven nu sommige diensten niet meer aanbieden in Europa, omdat volgens hun de wetgeving te streng is.
Zelf denk ik dat de wetgeving in Amerika te soft is voor deze bedrijven, want de wetgeving loopt toch al altijd achter op de techniek en dat er een winner takes all-mentaliteit heerst, eigenlijk zoals altijd in het kapitalisme gebeurt als er een nieuwe frontier is ontdekt. (Hoe Amerika ook ontstaan is met de grote trek westwaarts) En waar Trump graag gebruik van zal willen maken, om een 4 jaar-durende Black Friday in de VS te creëren omdat alles om de winst draait bij hem, volgens mij.
Een andere manier om deze taalmodellen weer te geven is zoals in de film Ironman 2 van Marvel, waarin de AI Jarvis wordt geprojecteerd als een blauw sferisch hologram. (Evt. met een augmented reality-bril) Dan kun je ook zo met ze van gedachten wisselen in een gespreksvorm, en dan zijn ze toch meer fysiek aanwezig.
Ik had ook nog tegen Ferry gezegd dat de republikeinen nu de term “dat je praat als ChatGPT” als scheldwoord gebruikt als iemand een te gepolijst verhaal vertelde, maar dat ik daarentegen heel zinvolle gesprekken heb gevoerd met ChatGPT, waarna hij opmerkte dat ik dus 2 kanten van de medaille zag, wat ik bevestigde.
Het is te hopen dat de toekomst een utopie wordt, en geen dystopie, zoals in veel scifi-films wordt afgespiegeld voor AI, maar waar ik een hard hoofd in heb, omdat nu niet de vervelende handmatige klusjes zoals koken/afwassen worden geautomatiseerd, maar juist de plezier gevende klusjes, zoals boeken schrijven en muziek maken.
ons 10 puntenplan