Verslag Meet up “de Kloofdichters”
Meet up “de Kloofdichters”
Voor de tweede keer kwamen we bijeen in de prachtige Arminius kerk. Opnieuw om de groeiende kloof tussen arm en rijk en de toenemende bestaansonzekerheid te bespreken. Dit keer aan de hand van de vertoning van de VPRO Tegenlicht documentaire “de Kloofdichters” waarin diverse mensen en organisaties laten zien hoe ze proberen die kloof te verkleinen. In die documentaire komen onder meer aan het woord de bekende Rotterdamse postbezorger, schrijver en filosoof Ahmed Abdillahi die zijn post bezorgd in de armste wijken van de stad en Denise Harleman, oprichters van “Collectief Kapitaal, een burgerinitiatief om mensen te helpen die, ondanks een baan, toch de eindjes niet aan elkaar kunnen knopen. In de wijk het Oude Noorden in Rotterdam begint CK binnenkort een experiment waarbij 8 mensen een jaar lang 1000 euro per maand krijgen om zich aan hun bestaansonzekere situatie te ontworstelen.
Maar liefs 140 mensen waren aanwezig om de documentaire te bekijken. Maar niet voordat Tijmen de Vos, econoom bij de FNV, nog eens met niet mis te verstane getallen had laten zien hoe groot de kloof is en hoe hard die nog steeds groeit. Onder aan de streep blijkt dat de rijkste 20% van de bevolking maar liefs 75% van al het vermogen bezit en dat de armste 20% helemaal geen vermogen heeft maar in schulden leeft.
Ahmed was bij de vertoning aanwezig, Denise moest helaas verstek laten gaan omdat praten met een fikse keelontsteking onmogelijk is. Maar Collectief kapitaal had twee prima vervangsters gestuurd; Jet de Nies & Elisa van Gent. Jet maakt deel uit van het communicatieteam van Collectief Kapitaal en Elisa heeft ervaring opgedaan met een eerder project in Amsterdam. Zij mochten na de vertoning aan interviewster Lieke Smits van de FNV uitleggen dat Collectief Kapitaal meer is dan een charitatieve instelling. Het is vooral een onderzoek naar wat het met mensen doet als ze, zonder enige voorwaarde vooraf of verantwoording achteraf, met 1000 euro per maand de kans krijgen uit hun soms uitzichtloze situatie te komen. Het is ook een oefening in vertrouwen van zowel de donateurs als de ontvangers. Ahmed mocht vertellen over zijn waarnemingen tijdens zijn dagelijkse rondjes postbezorgen. Het viel hem op dat de vermogensgroei van de rijken steeds zichtbaarder wordt in de vorm van steeds grotere villa’s en luxe appartementen in de stad en dat de armoede daarentegen meer en meer onzichtbaar wordt gemaakt. Hij noemde als voorbeeld een gezin dat jarenlang zonder gas en elektriciteit kon zitten zonder dat dit opgemerkt werd. Hij sprak zijn verontwaardiging uit dat dit mogelijk kan zijn in een rijk land als Nederland.
Deze verontwaardiging werd gedeeld in de zaal. Mensen vertelden schrijnende verhalen, vaak uit eigen ervaring. De woede en de strijdvaardigheid waren duidelijk voelbaar. Maar ook de teleurstelling over de veel te brave houding van de FNV. De tijd van praten is voorbij. Al decennia lang hebben liberale kabinetten te weinig oog voor het echte leed en houden ze ze teveel de rijken het hand boven het hoofd. Het wordt tijd om in actie te komen.
ons 10 puntenplan